Silviu DRAGOMIR

Mari Personalități ale Cetății

 

Silviu DRAGOMIR    Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George BARIȚIU” al Academiei Române și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian BLAGA” organizează, în ciclul „Mari Personalități ale Cetății”, evocarea cu tema: „Academician Silviu DRAGOMIR la 125 de ani de la naștere”. Manifestarea va avea loc marți, 12 martie 2013, ora 17.00, în sala Ion MUȘLEA a Bibliotecii Centrale Universitare, str. Clinicilor nr. 2.

    Despre opera și activitatea marelui istoric, om politic și academician român vor vorbi d-nii acad. prof. dr. Nicolae EDROIU, prof. dr. Nicolae BOCȘAN, prof. dr. Doru RADOSAV și cercet. șt. pr. I. dr.  Stelian MÂNDRUȚ.

    După cum se știe, acad.prof. dr. Silviu DRAGOMIR a desfășurat  o bogată activitate profesională în cadrul universității clujene, iar în perioada interbelică a deținut, în mai multe rânduri o serie de demnități parlamentare și ministeriale.

    După instalarea regimului comunist, a fost arestat, fiind eliberat în 1955. Ultimii ani de viață și i-a petrecut la Cluj, decedând la 23 februarie 1962.

    Ca istoric, Silviu DRAGOMIR s-a remarcat deopotrivă prin studiile consacrate Europei de S-E, legăturilor din perioada medievală dintre țările române, dar și prin cele despre revoluția de la 1848, inclusiv despre Craiul Munților „Avram Iancu”. Bibliografia scrierilor sale cuprinde, totodată, și lucrări de referință despre istoria vieții religioase a românilor transilvăneni.

    Dată fiind contribuția sa valoroasă în domeniul cercetării istorice, Casa de cultură a municipiului, în colaborare cu partenerii mai sus amintiți, dedică marelui istoric român această manifestare cultural – științifică spre a i se evoca și sublinia cum se cuvine opera,  viața și activitatea prodigioasă pe tărâm științific, universitar și social – politic.

    În cadrul manifestării, elevi ai Liceului de Muzică „Sigismund TODUȚĂ” vor susține un program muzical – instrumental cu lucrări din repertoriul românesc și internațional.

    Organizatorii  îi invită pe toți cei interesați să ia parte la această manifestare.

    Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Dr. Dan BRUDAȘCU,

Manager (director general)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *