Prostată - Wikipedia

Parenchim prostatic

Basics of Enlarged Prostate Treatments - Benign Prostatic Hyperplasia

Detalii Adenomul de prostată Prostata, case glanda anexa a aparatului genital masculin, este o formatiune glandulara cu structura fibromusculara situata în jurul portiunii initiale a uretrei, la baza vezicii urinare. Odata cu înaintarea în vârsta apare o crestere benigna a dimensiunilor prostatei - afectiune denumita adenom de prostata sau mai corect, hiperplazie nodulara a prostatei.

cum să turnați apă rece cu prostatita ce antibiotic pentru infectie urinara

Adenomul prostatic apare frecvent la barbatii peste 50 ani si ia nastere în zona centrala a glandei, periureteral, spre deosebire de adenocarcinomul de prostata ADKcare este localizat la periferie. Principalele simptome asociate adenomului de prostata sunt tulburarile de mictiune, datorate comprimarii uretrei de catre tesutul prostatic marit.

termenii de tratament pentru prostatita hiperplasia benigna de próstata: tratamientos

Uretra strabate prostata vertical, iar cele 2 canale ejaculatoare o strabat oblic, deschizându-se în uretra prostatica. Parenchim prostatic, prostata apare ca un con turtit, cu vârful îndreptat în jos si înainte. Din punct de vedere histologic, prostata este alcatuita dintr-o stroma conjunctivo-musculara si un parenchim glandular alcatuit din glande tubulo-alveolare.

  • Pastile infectie urinara barbati
  • Publicat în Cel mai bun tratament pentru prostatită acasă Glanda a sistemului genital masculin, prostata are rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importanta a lichidului seminal.
  • Adenomul de prostata
  • Parenchimul prostatic
  • Cancer de prostata e recidiva

Odata cu înaintarea în vârsta, în parenchimul prostatic pot aparea calcificari numite corpora amylaceea. Prostata este responsabila de secretia lichidului prostatic alcalin, bogat în calciu, citrat, fosfor si profibrinolizina.

Parenchimul prostatic

Prin contractia capsulei prostatice, lichidul este eliminat în uretra, unde se adauga spermei. Totodata, prezenta reziduului vezical normal ml, poate ajunge pâna la ml în adenomul de prostata favorizeza aparitia infectiilor urinare.

anatomia e fisiologia da prostata pdf corectarea stilului de viață pentru prostatită

Simptomatologia în adenomul de prostata evolueaza lent, perioadele de aparenta remisiune alternând cu perioade de exacerbari. Estrogenii induc o crestere a sensibilitatii receptorilor nucleari la dihidrotestosteron, iar cuplarea DHT la receptori are un efect proliferativ la nivel prostatic.

Adenomul de prostată | Uro-nefrologie | Ghid de boli

De asemenea, exista si o enzima implicata în acest proces patologic - 5? Valoarea crescuta a PSA sugereaza o afectiune a prostatei - benigna sau maligna, în functie de valori si de raportul celor 2 fractii PSA liber, total. Se mai poate efectua ecografie abdominala care evidentiaza vezica urinara si gradul de distensie al acesteia, lobul median prostatic, volumul global al prostatei, prezenta reziduului vezical, a litiazei sau tumorilor vezicale.

Ecografia transrectala parenchim prostatic o apreciere mai precisa a diferitelor zone ale prostatei. Urografia intravenoasa este indicata pentru evaluarea impactului asupra parenchim prostatic excretorii.

Hiperplazie prostata

Parenchim prostatic si RMN nu sunt necesare pentru investigarea adenomului de prostata. Diagnosticul diferential al unei prostate marite de volum trebuie facut cu prostatita cronica hipertrofica, atonia prostatica si tumorile prostatice.

În cazul unei prostate de volum normal, trebuie excluse stricturile ureterale sau vezica neurogena. Prezenta unor noduli prostatici la tuseul rectal ridica suspiciunea unui cancer de prostata, ceea ce necesita efectuarea unei biopsii.

presa cu prostatita simptome de prostată

Nu în parenchim prostatic rând trebuie exclusa si litiaza prostatica, desi este o entitate foarte rara. TRATAMENT În trecut, dupa stabilirea diagnosticului, singura forma de terapie parenchim prostatic era tratamentul chirurgical, care consta în rezectia totala a glandei, numita prostatectomie adenomiectomie chirurgicala. Interventia se face prin abord anterior transvezical sau retropubian, calea perineala si posterioara fiind actualmente abandonate.

prostatita si rinichi sapat cu prostatita

Prostatectomia poate prezenta complicatii: hemoragii perioperatorii, complicatii urinare incontinenta urinarasexuale ejacularea retrograda cu sterilitate secundara, dar fara afectarea potentei si infectioase, dar are o rata de succes mare. În cazul tratamentului cu finasterid, are loc o scadere în volum a glandei dupa o perioada de timp. Terazosinul este folosit ca tratament simptomatic, volumul glandei ramânând acelasi.

Ceea ce este clar este că prostata necesită tratament.

Procedura este recomandata doar pentru adenoamele mici, sub 40g, la care probabilitatea unei recivide prin tesut adenomatos restant este mai mica.