Retentie de urina

Retentia urinara. Vezica neurologica - incontinenta urinara de cauza neurologica

Conținutul

  retentia urinara

  Vezica neurologica - incontinenta urinara de cauza neurologica Dr. Mihnea Pastia Medic primar Neurologie Vezica urinara are o activitate reflexa reglata de catre centrii nervosi de retentia urinara nivelul maduvei spinarii simpatici si parasimpaticitrunchiului cerebral punte si scoartei cerebrale.

  Multe boli ale sistemului nervos central sau periferic se pot insoti de tulburari ale functiei vezicii urinare fie in sensul retentiei retentia urinara in sensul incontinentei urinare, realizand ceea ce se numeste vezica neurologica.

  retentia urinara

  In viata persoanei afectate, aceste dereglari se traduc prin : spasme vazicale dureroase, retentie urinara sau din contra "scapari" urinare necontrolate, senzatie imperioasa de mictiune, constientizarea nevoii de a urina cand este prea tarziu, pierderea senzatiei de plin vezical sau de trecere a urinei la nivelul uretrei, enurezis nocturn. In cadrul afectiunilor sistemului nervos central, retentia urinara care se asociaza cel mai des cu o vezica neurologica este sectionarea maduvei spinarii, dar vezica neurologica poate fi intalnita si in scleroza multipla, accidentul vascular, tumori cerebrale, demenţe sau boala Parkinson.

  In ceea ce priveste afectarea sistemului retentia urinara periferic, neuropatia diabetica insotita frecvent de infectia urinara este o cauza importanta de incontinenta urinara.

  retentia urinara