Stenoză - Wikipedia

Stenoza uretrei

Conținutul

Malformatii jonctiune pielo-uretrala Pieloplastia robotica este o interventie chirurgicala minim-invaziva prin care se elimina un blocaj care apare la nivelul jonctiunii pielo-ureterale — zona unde rinichii se intalnesc cu ureterele, niste tuburi subtiri care conecteaza rinichii de vezica urinara. La stenoza uretrei tractului urinar normal, urina se scurge din rinichi in vezica urinara prin intermediul ureterelor. Din diverse motive, uneori, jonctiunea pielo-ureterala este ingustata sau devine blocata, ceea ce determina ca urina sa nu se mai poata elimina si sa se acumuleze in stenoza uretrei, cu aparitia hidronefrozei, durerilor renale colici si in final, daca afectiunea nu este tratata, cu afectarea functiei rinichiului insuficienta renala. Cauzele obstructiei jonctiunii pielo-ureterale Uneori, stenoza este prezenta la nastere — malformatie congenitala, ca urmare a unor vase anormale care trec pe deasupra ureterelor, alterori obstructia este dobandita, in urma unor cicatrici, infectii sau calculi renali. Cand aceste vase de sange incruciseaza ureterul, pulsatiile repetitive produc microtraume, care in final determina fibroza cu obstructia ureterului.

Care sunt simptomele stenoza uretrei uretritei? Urinari mai frecvente decat media normala: adica pe zi — din cauza iritatiei create de agresiunea si toxinele bacteriene Presiunea mai scazuta a jetului urinar Usturime mictionala O secretie anormala, pe care pacientul o observa la nivelul uretrei, vizibila dimineata pe lenjerie, sau o secretie continua pe parcursul zilei.

Secretia poate fi albicioasa sau galben-verzuie, uneori transparenta, avand de obicei o consistenta mai vascoasa decat urina O uretrita acuta se poate complica in evolutie cu o stenoza uretrei acuta sau cu o orhiepididimita acuta inflamatia testiculelor.

Atunci cand nu este tratata corespunzator, o uretrita acuta poate duce la propagarea infectiei de la nivelul uretrei ascendent catre tesutul prostatic, provocand astfel o prostatita acuta. Spre deosebire de uretrita, prostatita asociaza simptome mai severe, cum ar fi: febra, mictiuni dureroase, hematuria urina amestecata cu sangedureri profunde la nivelul perineului zona localizata intre anus si scrot.

șa de bicicletă și prostatita tratamentul adenomului și prostatitei la bărbați

Alteori infectia se poate propaga la nivel testicular, manifestandu-se prin cresterea in volum a testiculului respectiv, care devine intens dureros, sensibil la palpare, cu tegumentele congestionate.

Atat uretrita cat si prostatita pot duce la obturatii pe traiectul uretrei prin procese de remaniere scleroasa locala a tesuturilor componente, rezultatul fiind aparitia uretritelor cronice cu stricturi uretrale si a prostatitelor stenoza uretrei.

Ce este ecografia uretrala?

prostata sanatoasa sucuri proaspete pentru prostatita

In ambulatoriu, atunci cand pacientul se plange de sindrom de obstructie urinara joasa, consultatia poate fi urmata si de ecografia uretrei, care, similar cu investigatia endoscopica, ofera informatii despre calibrul uretrei si despre eventualele stricturi de la nivelul uretrei prin simpla observare a intregului calibru uretral.

Ecografia uretrala este o metoda de imagistica simpla, neinvaziva, care se poate efectua in ambulatoriu, evidentiind patologia uretrala, respectiv tulburarile obstructive urinare joase, sindromul obstructiv urinar, tulburari care apar stenoza uretrei obicei dupa afectiuni ale uretrei si ale prostatei.

Stenoza uretrei diferenta fata de o ecografie obisnuita este aceea ca, pentru a vizualiza calibrul, a-l masura si observa eventualele stricturi, este introdus pe uretra stenoza uretrei gel ecografic care face ca imaginea sa fie mult mai clara.

lista de supozitoare pentru prostatită cum crește temperatura cu prostatita

Gelul este complet inofensiv, steril, avand proprietati anestezice si nu afecteaza in niciun fel pacientul. Prin umplerea uretrei cu gel si contentia lui, medicul examinator poate observa zonele de stricturi, stenoza uretrei ajutorul sondei ecografice sa exploreze fiecare portiune anatomica a uretrei, incepand cu orificiul uretral extern si masaj de prostatita si adenom la nivelul vezicii urinare, fie in plan longitudinal, fie in plan transversal.

Stenoza uretrala

Daca avem de-a face cu o strictura de uretra cu calibrul mai mic de 3 milimetri sau stricturi multiple, etajate sau cu o strictura unica, dar care se dezvolta pe o lungime de cel putin un centimetru a uretrei, nu mai este posibil un tratament in ambulatoriu, ele se pot rezolva numai in spital, prin metode stenoza uretrei.

Bogdan Gusanu, Medic Primar Urolog: Ecografia uretrala, de penis si cea testiculara, este o metoda de investigatie imagistica simpla, neinvaziva, care este necesara uneori pentru evaluarea diverselor afectiuni care se pot rasfrange negativ asupra sanatatii sexuale a pacientilor afectiuni testiculare infectioase, congenitale, traumatice sau stenoza uretrei, disfunctii erectile, induratii plastice ale corpilor cavernosi, ai penisului etc.

In functie de simptomele prezentate de pacienti tulburari de erectie, induratii ale penisului, dureri testiculare, infertilitate de cuplu, usturimi mictionale etc.

alergarea va ajuta prostatita psa test normal