Turneu-pelerinaj VOCI TRANSILVANE în Moldova și Bucovina 30 iunie – 06 iulie 2017

Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE, al Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca a întreprins un turneu-pelerinaj, în Moldova și Bucovina, în perioada 30.06.-06.07.2017, fiind invitat de Centrul Cultural MIHAI EMINESCU din Vorona, județul Botoșani ca, în perioada 1-4 iulie 2017, să participe la manifestările prilejuite de sărbătorirea a 40 de ani de activitate a Colegiului Tehnic Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej am efectuat un Turneu-pelerinaj în perioada 30 iunie – 6 iulie 2017, în timpul căruia am susținut Concerte și Recitaluri în locuri istorice, precum și Ofrande de muzică românească creștin-ortodoxă în biserici și mănăstiri. Am fost însoțițí, pe tot parcursul turneului, de doamna Natalia Constantin, care ne-a acompaniat la pian și de colegul meu Lucian Lupu, în perioada 30 iunie – 3 iulie 2017.

Am pregătit un Repertoriu ce cuprinde piese din creația compozitorilor Constantin Arvinte, Augustin Bena, Dimitri Bortneansky, Piotr Ilici Ceaikovsky, Adrian Corojan, Gheorghe Cucu, Marius Cuteanu, George Enescu, Anton Pann, Ciprian Porumbescu, Guilelm Șorban, Giuseppe Verdi, Ion Vidu, ș.a. (atașez un Repertoriu maximal)

În prima zi a Turneului-pelerinaj, 30.06.2017, am vizitat mănăstirea Sfântul Ioan Cel Nou, biserica Sfântul Gheorghe de la Mirăuți (Suceava) și mănăstirea Dragomirna, unde am prezentat 3 Ofrande muzicale. Seara, am poposit la Mănăstirea Vorona, unde am fost cazați.

În cea de-a doua zi, 1 iulie, a prezenței noastre pe aceste meleaguri, am vizitat și am prezentat Ofranda noastră muzicală, în biserica Schitului Sfântul Onufrie.

În dimineața celei de a treia zi, 2 iulie, începând cu ora 10.00, am dat răspunsurile în cadrul Sfântei Liturghii, la biserica Sf. Împ. Constantin și Elena, din centrul localității.

La ora 12.00, la Monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt, în fața Colegiului Tehnic, care îi poartă numele, am intonat Imnul României, Deșteptă-te, române!, urmat de o slujbă de Te Deum, după care am prezentat un Recital coral , cuprinzând piese patriotice de mare renume. Spectacolul în aer liber a fost urmat începând cu ora 13.30, de un altul, pe scena Centrului Cultural Mihai Eminescu, deschis de elevii colegiului, care au prezentat o suită cântece și dansuri populare autentice din zona Bucovinei și muzică folk. În partea a doua, Ansamblul coral VOCI TRANSILVANE a susținut, un Concert Coral (7), cu o variată paletă repertorială, acompaniați la pian de Natalia Constantin. Pentru întreaga noastră reprezentație am fost răsplătiți cu aplauze și ni s-au adus mulțumiri din partea conducerii județului, comunei și a Colegiului Tehnic Ștefan cel Mare și Sfânt.

Bustul Sf. Voievod Șefan cel Mare - Vorona

După Te Deum-ul de ziua Sf. voievod Ștefan cel Mare, cu Primarul Voronei și vicepreșed Cons. Jud. Botoșani

Vizita la Consiliul județean Botoșani, la invitația vicepreședintelui acestuia, domnul Dorin Birta, încheiată cu Recital coral susținut în biroul acestuia, a deschis ziua a patra a Turneului-pelerinaj, 03.07.2017, după care am vizitat Casa memorială Mihai Eminescu și biserica familiei Eminovici de la Ipotești, Muzeul George Enescu, unde am susținut 2 Recitaluri și o Ofrandă muzicală.

Seara am prezentat Ofranda noastră muzicală, în frumoasa biserică a mănăstirii.

Biserica satului Ipotești

În fața bisericuței fam. Eminovici -

În fața Casei memoriale George Enescu - Liveni (George Enescu)

La Liveni (George Enescu)

Marți, 04.07.2017, în cea de-a cincea zi a Turneului-pelerinaj, ne-am luat rămas bun de la primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan și de la cei care ne-au invitat și am pornit spre mănăstirea Văratec unde am fost întâmpinați de Maica superioară Elefteria (dirijoare) și Maica Venera, ghidul mănăstirii. Am prezentat Ofranda noastră muzicală , în fața celor prezenți.

A urmat mănăstirea Agapia, pictată în întregime de Nicolae Grigorescu . În biserica mănăstirii am răsplătit frumoasa primire, cu o Ofrandă muzicală.

Seara am ajuns la mănăstirea Sihastria, unde am fost cazați următoarele două nopți.

În Catedrala din Sihăstria, împreună cu părintele stareț Arsenie

Miercuri, 05.07.2017, a șasea zi a Turneului-pelerinaj, am vizitat mănăstirile Neamț și Secu unde am prezentat 2 ofrande muzicale .

În fața bisericii Mănăstirii Neamț

La Sihăstria, seara, după vecernie, asm prezentat o Ofrandă muzicală.

În dimineața zilei de 6 iulie, cea de-a șaptea zi a Turneului pelerinaj, am ținut neapărat să vizităm Casa memorială și Muzeul marelui patriot și muzician, Ciprian Porumbescu, unde am susținut cîte un recital din creația sa.

Cea din urmă, dar poate cea mai cunoscută mănăstire, Voronețul, a fost ultima citadelă a ortodoxiei românești ctitorită de Sf. Ștefan cel Mare, pe care am vizitat-o.

Sub privirile îngăduitoare ale voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din picturile murale, la rugămintea maicii-ghid, pe lânga obișnuita noastră Ofrandă muzicală (19. Calitatea și trăirea interpretării noastre, au fost apreciate și de turiștii/pelerinii prezeți în acel moment.

Multumiți de ceea ce am văzut și realizat pe plaiuri moldave, ne-am îndreptat spre casă, nu înainte de a face o ultimă oprire, pentru a susține un Concert coral în fața enoriașilor din Susenii Bârgăului, județul Bistrița – Năsăud.

La final ne-am îndreptat spre Cluj-Napoca, cu sentimentul că am realizat lucruri deosebite, mai bogați sufletește și mai fericiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *